Skip to main content

De accountant

Wat doet een accountant?

Een accountant is iemand die goed zicht heeft op de financiën van een organisatie. Een accountant bekijkt alle cijfers en trekt hieruit conclusies. Zo geeft een accountant bijvoorbeeld aan hoe betrouwbaar een jaarrekening is door een accountantscontrole. Daarnaast adviseert een accountant ook vaak organisaties over hun financiën, geeft organisatieadvies of treedt op als belastingadviseur, of ondersteunt bij salarisverwerking. In Nederland zijn er verschillende soorten accountants.

  • Openbare accountant. Een openbare accountant is vaak verbonden aan een accountantskantoor zoals Conclude. Een accountant werkt dan in opdracht van een cliënt. Deze clienten kunnen zowel grote als kleine organisaties zijn, alsmede de overheid.
  • Interne accountant. Bepaalde organisaties kunnen zo groot zijn, dat ze een hele afdeling accountancy hebben. Een interne accountant is werkzaam binnen zo’n groot bedrijf.
  • Overheidsaccountant. De naam zegt het eigenlijk al. Een overheidsaccountant is werkzaam als accountant bij de overheid. Ze zijn onder andere werkzaam bij de Belastingdienst of de Algemene Rekenkamer
  • Accountant in business. Een accountant in business in het bezit van een accountancydiploma maar bekleedt een hele andere functie. Het gebeurt maar al te vaak dat een accountant gepromoot wordt tot een hogere financiële functie. Denk bijvoorbeeld aan financieel manager.

 

Hoe word je accountant?

Accountant is net als bijvoorbeeld arts of psycholoog een beschermd beroep. Er bestaan twee soorten accountants: AA’s (Accountant-administratieconsulent) en RA’s (Register accountant). De verschillen tussen deze twee zit hem voornamelijk in de taken die de accountant uitvoert. Als men AA wil worden zijn er verschillende manier waarop dit te bereiken is. Er moet een bachelor Accountancy worden behaald. Een eis is vaak dat men op de middelbare school in ieder geval de vakken Economie en Wiskunde in het profiel heeft gehad. Als men RA wil worden dan moet de universitaire opleiding Accountancy gevolgd worden.

 

Permanente educatie

Een accountant moet gedurende zijn loopbaan continue op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. De regels rondom financiële zaken zijn namelijk veranderlijk. Daarom zijn er zogenaamde PE-punten die een accountant ieder jaar weer moet halen. PE staat voor Permanente Educatie. Er zijn diverse erkende leerbedrijven die cursussen aanbieden voor PE-punten.

 

Waar is een accountant werkzaam?

Het type accountant, bepaalt waar hij werkzaam is. Zoals u net heeft kunnen lezen zijn er vier verschillende types. Nederland kent tal van bedrijven, het overgrote gedeelte hiervan behoort tot de MKB (midden en klein bedrijf). De meeste accountants zijn dus ook werkzaam in opdracht van kleinere bedrijven. U zult organisaties dan helpen met de jaarrekening en tal van andere financiële aspecten.

 

Controlerend accountant

Daarnaast kan men ook actief zijn als controlerende accountant. Controlerende accountants zijn vaak werkzaam bij grote multinationals. Ze controleren de jaarrekening van deze bedrijven. Als zij hun handtekening onder de jaarrekening zetten, is de jaarrekening goedgekeurd. Een erg belangrijke functie, aandeelhouders en banken maken vaak beslissingen op basis van de jaarrekening van een bedrijf.

 

Gedragscodes

Per 1 januari 2014 gelden er nieuwe gedragscodes voor accountants. In de zogenoemde Verordening Gedrags- en Beroepsregels Accountants staat omschreven wat er van een accountant verwacht mag worden. Dit zijn belangrijke regels omdat een accountant veel verantwoordelijkheid heeft. Er zijn 5 fundamentele beginselen: Professionaliteit, Integriteit, Objectiviteit, Vakbekwaamheid en Vertrouwelijkheid. Het spreekt voor zich dat wij als professioneel accountantskantoor in Utrecht deze gedragscodes in acht nemen en respecteren in alles wat we doen.

 

Accountant Utrecht

Ons accountantskantoor is gevestigd in Utrecht. Neem gerust contact met ons op om kennis te maken met dé accountant uit Utrecht.

 

Over Conclude

Conclude Accountants is een internationaal accountantskantoor dat zich richt op outsourcing assurance zoals ISAE3402 SOC1 en ISAE3000 SOC2. Wij volgen continue de laatste technologische trends en ontwikkelingen om de beste dienstverlening te bieden aan opdrachtgevers.