Skip to main content

De accountant

Wat doet een accountant?

Een accountant is iemand die goed zicht heeft op de financiën van een organisatie. Een accountant bekijkt alle cijfers en trekt hieruit conclusies. Zo geeft een accountant bijvoorbeeld aan hoe betrouwbaar een jaarrekening is door een accountantscontrole. Daarnaast adviseert een accountant ook vaak organisaties over hun financiën, geeft organisatieadvies of treedt op als belastingadviseur, of ondersteunt bij salarisverwerking. In Nederland zijn er verschillende soorten accountants:

  • Openbare accountant. Een openbare accountant is vaak verbonden aan een accountantskantoor zoals Conclude. Een accountant werkt dan in opdracht van een cliënt. Deze cliënten kunnen zowel grote als kleine organisaties zijn, alsmede de overheid;
  • Interne accountant. Bepaalde organisaties kunnen zo groot zijn, dat zij een hele afdeling accountancy hebben. Een interne accountant is werkzaam binnen zo’n groot bedrijf;
  • Overheidsaccountant. De naam zegt het eigenlijk al. Een overheidsaccountant is werkzaam als accountant bij de overheid. Zij zijn onder andere werkzaam bij de Belastingdienst of de Algemene Rekenkamer;
  • Accountant in business. Een accountant in business in het bezit van een accountancydiploma maar bekleedt een hele andere functie. Het gebeurt maar al te vaak dat een accountant gepromoot wordt tot een hogere financiële functie. Denk bijvoorbeeld aan financieel manager.

 

Hoe word je accountant?

Accountant is een beschermd beroep, net als bijvoorbeeld arts of psycholoog. Er bestaan twee soorten accountants: AA’s (Accountant-administratieconsulent) en RA’s (Register accountant). Het verschil tussen deze twee zit hem voornamelijk in de taken die de accountant uitvoert. Als men AA wil worden, zijn er verschillende manieren waarop dit te bereiken is. Een mogelijkheid is door middel van een HBO-Bachelor Accountancy te behalen. Hierbij is vaak een eis dat men op de middelbare school in ieder geval de vakken Economie en Wiskunde in het profiel heeft gehad. Als men RA wil worden dan moet de universitaire opleiding Accountancy gevolgd worden.

 

Permanente educatie

Een accountant moet gedurende zijn loopbaan continu op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. De regels rondom financiële zaken zijn namelijk veranderlijk. Daarom zijn er zogenaamde PE-punten die een accountant ieder jaar weer moet halen. PE staat voor Permanente Educatie. Er zijn diverse erkende leerbedrijven die cursussen aanbieden voor PE-punten.

 

Waar is een accountant werkzaam?

Het type accountant bepaalt waar hij werkzaam is. Zoals u net heeft kunnen lezen zijn er vier verschillende types. Het overgrote gedeelte van de bedrijven in Nederland behoort tot de MKB (midden en klein bedrijf). De meeste accountants zijn dus ook werkzaam in opdracht van kleinere bedrijven. U zult organisaties dan helpen met de jaarrekening en tal van andere financiële aspecten.

 

Controlerend accountant

Daarnaast kan men ook actief zijn als controlerende accountant. Controlerende accountants zijn vaak werkzaam bij grote multinationals. Zij controleren de jaarrekening van deze bedrijven, een erg belangrijke functie. Als zij hun handtekening onder de jaarrekening zetten, is de jaarrekening goedgekeurd. Aandeelhouders en banken maken vaak beslissingen op basis van de jaarrekening van een bedrijf.

 

Gedragscodes

Per 1 januari 2014 gelden er nieuwe gedragscodes voor accountants. In de zogenoemde Verordening Gedrags- en Beroepsregels Accountants staat omschreven wat er van een accountant verwacht mag worden. Dit zijn belangrijke regels, omdat een accountant veel verantwoordelijkheid heeft. Er zijn 5 fundamentele beginselen: Professionaliteit, Integriteit, Objectiviteit, Vakbekwaamheid en Vertrouwelijkheid. Het spreekt voor zich dat wij als professioneel accountantskantoor in Utrecht deze gedragscodes in acht nemen en respecteren in alles wat wij doen.

 

Accountant Utrecht

Ons accountantskantoor is gevestigd in Utrecht. Neem gerust contact met ons op om kennis te maken met dé accountant uit Utrecht.

 

Over Conclude

Conclude Accountants is een internationaal accountantskantoor dat zich richt op outsourcing assurance zoals ISAE 3402|SOC 1 en ISAE 3000|SOC 2. Wij volgen continue de laatste technologische trends en ontwikkelingen om de beste dienstverlening te bieden aan opdrachtgevers.